måndag 9 mars 2009

WHY, intenationella kvinnodagen, WHY


Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Datumet firas också av FN och i många länder är det en nationell helgdag. Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.
I en del länder firas dagen genom att kvinnor får presenter och blommor och ett "grattis på kvinnodagen" - en gest som dock många feminister reagerar mot då de knappast anser att det finns anledning att gratulera kvinnor på en dag som uppmärksammar ojämställdheten i samhället.[Wikipedia]



Alltså...

Det är en dag som ska uppmärksammar ojämställdhet. Varför har vi en sådan dag? Jag mår bra, jag känner ingen ojämställdhet eller något annat så pass allvarligt att jag vill ha en hel dag att reflektera saken på. Varför har inte männen en egen dag? Äsch! Jag tycker varken att vi eller de ska ha en dag. Som kvinnor och män i dagens samhälle tar vi den plats vi behöver. Ja, nu snackar jag om Sverige! Matens dag borde finnas istället, en dag då man koncentrerar sig på att ge ALLA hungriga människor mat! Jag tjatar alltid och kommer fortsätta tjata om FOKUS PÅ DET MAN SÖKER, DET MAN VILL HA MER AV. Vill man ha jämställdhet, fokusera på det istället för på Ojämställdhet. Hade kvinnodagen hyllat viktiga,starka kvinnor osv så hade det varit en annan sak... Varför ska vi delas upp i en massa kategorier? Vi är alla människor med samma mål: att leva ett underbart liv. Men nej, nu ska vi beskriva oss som kvinnor, män, unga och gamla och kanske etniskt ursprung. Jag tycker inget av det spelar någon större roll. Jag ser mig själv som en härlig människa. Jag kan beskriva mig som en ung kvinna men jag är mycket mer än det. Genom att sätta "labels" på folk och annat så missar man helheten därför att "labels" tillhör detaljerna. Om jag säger att Bush är en man så fokuserar man sig på det. Säger jag han är president så fokuseras man på det. Men beskriver jag honom som en man i USA så flödar fantasin och tänkandet blir mindre begränsat.


Hur beskriver du dig själv?


Jag kan skriva: Jag är en 22-årig tjej. Men jag kan oxå skriva: jag är en människa som njuter av livet i vad jag hoppas är ett tidigt stadie.


Båda 2 är beskrivningar av mig och båda två är korrekta men jag älskar den senare beskrivningen och gäspar av den första.


På samma sätt kan man försöka tänka på de labels man tänker sig om andra. Tex vänner: Den där tjejen är på detta vis... Hon säger alltid saker som...


När man väl satt en label så letar ens hjärna efter saker som säger att det är så. Så om du säger att en människa är elak så kommer du troligen missa de snälla sakerna eftersom din hjärna är upptagen med att leta efter bevisen för elakheten.

Barn är experter på att se helheten, det är sedan vi vuxna som ramar in ordens betydelse. Nej, lilla Olle, det är inte godis, det är Tårta. Spelar det någon roll egentligen? Det är gott och sött. Nej lilla Olle, det är inte en leksak, det är modell-lera. För barn är det inte viktigt vad man kallar det för, det viktiga är upplevelsen och det är något vi alla borde gå tillbaka till att göra... Inte tänka så mycket på hur saker är utan känna efter...


Alltså så länge vi har den internationella kvinnodagen och Firar (?) ojämställdhet så kommer många kvinnor uppfatta världen som ojämställd fast än att man kan se det från en annan vy, den härliga =D som OXÅ är sann!!

1 kommentar:

  1. Först och främst, intressant inlägg men du har missförstått visa saker med internationella kv. dagen.

    Ingen kvinna eller man firar ojämnställdheten mellan de två könen och det har aldrig varit dagens syfte. Dagen är till för att hylla sufraggetterna, minnas kvinnorörelsen från det tidiga 1900-talet och framför allt belysa och uppmärksamma de orättvisor kvinnor möter varje dag.

    Det faktum att du känner dig jämnställd jämte mannen är bra, men det betyder knappast att alla kvinnor känner så eller att verkligheten är så. Kvinnor tjänar fortfarande mindre pengar än män för samma arbete, kvinnor misshandlas fortfarande, kvinnor har svårare att nå högst ställda positioner i arbetslivet och kvinnor i andra länder saknar fortfarande de samma självklara rättigheter männen har. Det heter ju Internationella Kvinnodagen, vilket innebär att trots det faktum att Sverige är ett av de mest jämnställda länder i världen så skall vi inte glömma de problem kvinnor bemöter i här i Sverige eller i andra länder.

    Dagens samhälle har många brister och fler dagar dedikerade åt goda syften (t.ex en "mat-dag" som du skrev) hade givetvis hjälpt. Men att att Int. Kvinnodagen skulle en bristfällig dag som bör slopas håller jag definitivt inte med om.

    Mvh, J.

    SvaraRadera

Om mig

Mitt foto
Malmö, Skåne, Sweden
Med denna bloggen vill jag hålla min inspiration på hög nivå och inspirera andra!

Min blogglista

Bloggintresserade